Hasan Dizman: Bir elimiz hep memleketimizin üzerinde olmalı

Dernek & STK 07.07.2026 - 16:37 153 kez okundu.
 

Hasan Dizman: Bir elimiz hep memleketimizin üzerinde olmalı

Gebze Giresunlular Derneği'nin kurucusu Hasan Dizman, derneklerin hemşehrileri bir araya getirirken memleketlerine kalıcı katkı sunması gerektiğini vurguladı.
Gebze Giresunlular Derneği'nin kurucu isimlerinden Hasan Dizman, Giresun'un Keşap ilçesine bağlı Kırboğazı Yaylası'nda yaptığı açıklamada derneğin kuruluş amacını, o dönemki hedeflerini ve günümüz dernekçiliğine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Dizman, derneklerin yalnızca hemşehrileri bir araya getiren yapılar değil, aynı zamanda memleketlerine katkı sunan kuruluşlar olması gerektiğini söyledi. Derneğin kuruluş hikâyesini anlattı 1978 yılında Gebze'ye geldiğini, 2006 yılına kadar burada yaşadığını belirten Hasan Dizman, Gebze Giresunlular Derneği'nin 1989 yılında kurulduğunu ifade etti. Derneğin kurucu üyelerinden biri olduğunu söyleyen Dizman, kuruluş sürecinde merhum Ziya Hoca'nın büyük emek verdiğini dile getirdi. Gebze'nin Türkiye'nin dört bir yanından göç alan kozmopolit bir şehir olduğunu vurgulayan Dizman, "Birbirimizi tanımak, sıla hasretini gidermek ve hemşehrilerimizin birbirine destek olması amacıyla bir araya geldik. O günün imkânlarıyla elimizden geleni yapmaya çalıştık. Bir hoş seda bırakabildiysek ne mutlu bize." dedi. "Amacımız göçü azaltmaktı" Hasan Dizman, derneğin kuruluşunda yalnızca sosyal dayanışmanın değil, Giresun'dan yaşanan göçün önlenmesi düşüncesinin de önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Dernek aracılığıyla Giresun'un ihtiyaçlarını milletvekillerine, valilere ve ilgili kurumlara aktarmayı hedeflediklerini ifade eden Dizman, "İnsanlar memleketlerinden ayrılmak zorunda kalmasın, Giresun'da iş alanları açılsın istedik. Gurbete gelen insanların yaşadığı zorlukları biliyorduk. Bu nedenle memlekette istihdam oluşturulmasını savunduk." diye konuştu. "Köyümüzde okul kapandı" Göçün yıllar içerisinde oluşturduğu tabloya da dikkat çeken Dizman, kendi köyünden örnek verdi. 90'lı yıllarda köylerinde yaklaşık 170 öğrencinin bulunduğunu anlatan Dizman, bugün okulun kapandığını ve öğrenci sayısının 20'ye kadar düştüğünü belirterek, "Bu tablo, yıllar önce savunduğumuz düşüncenin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı. Günümüz dernekçiliğini değerlendirdi Kendisinden sonra dernek başkanlığı görevini Hatem Soysal'ın devraldığını belirten Hasan Dizman, günümüzde dernek sayısının artmasına rağmen birlik ve etkinliğin azaldığını düşündüğünü söyledi. Kendi hayalindeki dernekçilik anlayışının farklı olduğunu ifade eden Dizman, "Dernekler çoğaldıkça güçleri azaldı. Ben isterdim ki bütün derneklerin bir eli memleketlerinin üzerinde olsun ve yaşadıkları şehre olduğu kadar doğdukları topraklara da katkı sunsunlar. Maalesef bunu yeterince göremiyorum." dedi. "Memleketinizi unutmayın" Sözlerinin sonunda hemşehri derneklerine çağrıda bulunan Hasan Dizman, memleket bağının koparılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Dernekçilerimiz memleketlerini unutmasın. Eksikleri varsa yardımcı olsunlar. Bir ellerini memleketlerinin üzerinden hiç çekmesinler." mesajını verdi.
Gebze Giresunlular Derneği'nin kurucusu Hasan Dizman, derneklerin hemşehrileri bir araya getirirken memleketlerine kalıcı katkı sunması gerektiğini vurguladı.

Gebze Giresunlular Derneği'nin kurucu isimlerinden Hasan Dizman, Giresun'un Keşap ilçesine bağlı Kırboğazı Yaylası'nda yaptığı açıklamada derneğin kuruluş amacını, o dönemki hedeflerini ve günümüz dernekçiliğine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Dizman, derneklerin yalnızca hemşehrileri bir araya getiren yapılar değil, aynı zamanda memleketlerine katkı sunan kuruluşlar olması gerektiğini söyledi.

Derneğin kuruluş hikâyesini anlattı

1978 yılında Gebze'ye geldiğini, 2006 yılına kadar burada yaşadığını belirten Hasan Dizman, Gebze Giresunlular Derneği'nin 1989 yılında kurulduğunu ifade etti. Derneğin kurucu üyelerinden biri olduğunu söyleyen Dizman, kuruluş sürecinde merhum Ziya Hoca'nın büyük emek verdiğini dile getirdi.

Gebze'nin Türkiye'nin dört bir yanından göç alan kozmopolit bir şehir olduğunu vurgulayan Dizman, "Birbirimizi tanımak, sıla hasretini gidermek ve hemşehrilerimizin birbirine destek olması amacıyla bir araya geldik. O günün imkânlarıyla elimizden geleni yapmaya çalıştık. Bir hoş seda bırakabildiysek ne mutlu bize." dedi.

"Amacımız göçü azaltmaktı"

Hasan Dizman, derneğin kuruluşunda yalnızca sosyal dayanışmanın değil, Giresun'dan yaşanan göçün önlenmesi düşüncesinin de önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Dernek aracılığıyla Giresun'un ihtiyaçlarını milletvekillerine, valilere ve ilgili kurumlara aktarmayı hedeflediklerini ifade eden Dizman, "İnsanlar memleketlerinden ayrılmak zorunda kalmasın, Giresun'da iş alanları açılsın istedik. Gurbete gelen insanların yaşadığı zorlukları biliyorduk. Bu nedenle memlekette istihdam oluşturulmasını savunduk." diye konuştu.

"Köyümüzde okul kapandı"

Göçün yıllar içerisinde oluşturduğu tabloya da dikkat çeken Dizman, kendi köyünden örnek verdi.

90'lı yıllarda köylerinde yaklaşık 170 öğrencinin bulunduğunu anlatan Dizman, bugün okulun kapandığını ve öğrenci sayısının 20'ye kadar düştüğünü belirterek, "Bu tablo, yıllar önce savunduğumuz düşüncenin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Günümüz dernekçiliğini değerlendirdi

Kendisinden sonra dernek başkanlığı görevini Hatem Soysal'ın devraldığını belirten Hasan Dizman, günümüzde dernek sayısının artmasına rağmen birlik ve etkinliğin azaldığını düşündüğünü söyledi.

Kendi hayalindeki dernekçilik anlayışının farklı olduğunu ifade eden Dizman, "Dernekler çoğaldıkça güçleri azaldı. Ben isterdim ki bütün derneklerin bir eli memleketlerinin üzerinde olsun ve yaşadıkları şehre olduğu kadar doğdukları topraklara da katkı sunsunlar. Maalesef bunu yeterince göremiyorum." dedi.

"Memleketinizi unutmayın"

Sözlerinin sonunda hemşehri derneklerine çağrıda bulunan Hasan Dizman, memleket bağının koparılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Dernekçilerimiz memleketlerini unutmasın. Eksikleri varsa yardımcı olsunlar. Bir ellerini memleketlerinin üzerinden hiç çekmesinler." mesajını verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.