Devletsiz Millet Yezidiler
Devletsiz Millet Yezidiler
Devletsiz Millet Yezidiler
Yezidi toplumu, babaları IŞİD'li olan çocukları kabul etmiyor
Yezidi toplumunun dini liderleri IŞİD tarafından tecavüze uğrayan Yezidi kadınlarının doğurduğu çocukların Kuzey Irak'taki Yezidi toplumuna kabul edilmeyeceğini açıkladı.
Yezidi Yüce Ruhani Konseyi tarafından Pazar günü yapılan bu duyuruda IŞİD tarafından şiddete veya tecavüze uğramış kadın ya da çocuk herkesin Yezidi toplumuna geri alınarak yaraların sarılacağı kaydedildi ancak tek şartın Yezidi anne ve babadan doğmuş olmak olduğu belirtildi.
IŞİD mensubu kişilerin tecavüzü sonucu dünyaya gelen çocukların ne olacağı konusu uzun süredir Yezidi toplumunda sert şekilde tartışılmaktaydı. Aşağı yukarı 500 bin kişiden oluşan bu toplum sadece Yezidi anne babadan doğan kişileri Yezidi olarak tanıyor ve savaştan önce de Yezidi bir kadın kendi toplumu dışından biriyle evlenirse Yezidilikten çıkmış sayılıyordu.
Wille mesajında şunları yazdı:
"Yezidi toplumuna yazıklar olsun. IŞİD tarafından esir alınan tecavüz sonucu doğum yapan çok sayıda kadın bana evlerine dönebilmek için bu çocukları yetimhanelere veya savaşçıların ailelerine vermenin kendileri için ne kadar büyük zorluk olduğunu anlattı."
Hem toplumlarına dönemiyorlar hem de devletsiz kaldılar
Irak'ta çocuklar babalarının dinlerini ve milliyetlerini miras alıyor dolayısıyla Sünni erkekten olma bir çocuk doğumdan itibaren Sunni kabul ediliyor. Bu nedenle IŞİD'li bir kişinin tecavüzü sonrası doğan çocuklar kendi toplumlarına kabul edilmedikleri gibi babalarının milliyetini kanıtlayamadıkları için aynı zamanda devletsiz statüdeler.
Irak Başbakanı Berham Salih kurtulan Yezidi kadınlar ve çocukların sivil statüleri meselelerini çözmek için parlamentoya bir yasa teklifinde bulundu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
