Kemal Memiş'den bir garip Gazeteciler günü mesajı

Gündem 09.01.2022 - 19:36, Güncelleme: 09.01.2022 - 19:43 3863+ kez okundu.
 

Kemal Memiş'den bir garip Gazeteciler günü mesajı

Pazartesi günü, yani 10 ocakta “Çalışan gazeteciler gününü” kutlayacağız.
Pazartesi günü, yani 10 ocakta “Çalışan gazeteciler gününü” kutlayacağız.  4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmî gazetede yayımlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. Tabi bu Türkiye’ye özgü bir gün… Bu vesile ile Gebze’deki bir kısım gazeteci arkadaş Gebze Center Avm’de üç gün sürecek bir sergi açmışlar. Bir çoğu 70-80 yıl önce basılmış gazete haberleri, manşetleri…  Büyük emek verilmiş…  İbretlik ve nezih bir sergi… Tavsiye ederim… Konu basın emekçileri olunca; bir kaç hususu dile getirmek boynumuzun borcu… -Türkiye, 2021 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde, 153. sırada… -Binlerce gazeteci, korona, ekonomik kriz, hükümet baskısı gibi nedenlerle işinden mahrum bırakıldı… -Onlarca gazeteci hala tutuklu -Binlerce gazeteci, hükümet veya yerel iktidarların “siyasi ve ekonomik mobbing”i engel/baskı/ tehditleri sonucu kıt kanaat ayakta durmaya çalışıyor.  Kısacası, basın mensubu maalesef türlü baskı altında. Dolayısıyla, basın özgür değil. Basını özgür olmayan bir toplumun demokratik anlamda özgürlüğü, tabi ki tartışılır… İlçemizde basının hali, ülkenin halinden farksız… Bugün bunu bir kez daha müşahade ettim. Basının “duayenleri” diyebileceğimiz bir çok kalem yoktu… İktidar mensubu milletvekili, belediye başkanı, büyükşehir temsilcisi adı altında kürsüye çıkanlar selamlamada bile “Ak Parti İlçe Başkanımız ve diğer parti temsilcileri ( ki, bir kısım muhalefet partisi ilçe başkanı düzeyinde temsil edilmişti )” şeklinde propaganda maksadı ile “hükümet BORAZANLIĞI” yapmaktan geri durmadı… Her konuda olduğu gibi basına yönelik muamelede de “havuç/sopa” programını uygulayan hükümet mensuplarının samimiyetsiz ve trajikomik nutuklarını dinlemek zorunda kalmak basın adına üzücü idi… Bu tabloyu izlerken şunu düşünmeden edemedim; Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür, kalemi hür basın emekçisi ülkemizdeki demokrasi bilinci için olmazsa olmaz!  Bir gün mutlaka bunu başaracağız… Kaleminin hakkını ve onurunu koruyan bütün basın emekçilerine selam olsun…
Pazartesi günü, yani 10 ocakta “Çalışan gazeteciler gününü” kutlayacağız.

Pazartesi günü, yani 10 ocakta “Çalışan gazeteciler gününü” kutlayacağız. 

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmî gazetede yayımlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. Tabi bu Türkiye’ye özgü bir gün…

Bu vesile ile Gebze’deki bir kısım gazeteci arkadaş Gebze Center Avm’de üç gün sürecek bir sergi açmışlar. Bir çoğu 70-80 yıl önce basılmış gazete haberleri, manşetleri… 
Büyük emek verilmiş… 
İbretlik ve nezih bir sergi…
Tavsiye ederim…

Konu basın emekçileri olunca; bir kaç hususu dile getirmek boynumuzun borcu…

-Türkiye, 2021 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde, 153. sırada…
-Binlerce gazeteci, korona, ekonomik kriz, hükümet baskısı gibi nedenlerle işinden mahrum bırakıldı…
-Onlarca gazeteci hala tutuklu
-Binlerce gazeteci, hükümet veya yerel iktidarların “siyasi ve ekonomik mobbing”i engel/baskı/ tehditleri sonucu kıt kanaat ayakta durmaya çalışıyor. 

Kısacası, basın mensubu maalesef türlü baskı altında. Dolayısıyla, basın özgür değil. Basını özgür olmayan bir toplumun demokratik anlamda özgürlüğü, tabi ki tartışılır…

İlçemizde basının hali, ülkenin halinden farksız…

Bugün bunu bir kez daha müşahade ettim. Basının “duayenleri” diyebileceğimiz bir çok kalem yoktu…

İktidar mensubu milletvekili, belediye başkanı, büyükşehir temsilcisi adı altında kürsüye çıkanlar selamlamada bile “Ak Parti İlçe Başkanımız ve diğer parti temsilcileri ( ki, bir kısım muhalefet partisi ilçe başkanı düzeyinde temsil edilmişti )” şeklinde propaganda maksadı ile “hükümet BORAZANLIĞI” yapmaktan geri durmadı…

Her konuda olduğu gibi basına yönelik muamelede de “havuç/sopa” programını uygulayan hükümet mensuplarının samimiyetsiz ve trajikomik nutuklarını dinlemek zorunda kalmak basın adına üzücü idi…

Bu tabloyu izlerken şunu düşünmeden edemedim; Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür, kalemi hür basın emekçisi ülkemizdeki demokrasi bilinci için olmazsa olmaz! 

Bir gün mutlaka bunu başaracağız…

Kaleminin hakkını ve onurunu koruyan bütün basın emekçilerine selam olsun…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.