GEBZE – Son günlerde kamuoyunun yakından takip ettiği hijyen denetimi tartışması, Yeniden Refah Partisi Gebze Belediye Meclis Üyesi Hakan Kahraman’ın resmî başvurusuyla yeni bir boyut kazandı.
Geçtiğimiz hafta ilçedeki bir pide/lahmacun işletmesinde yapılan hijyen denetiminde ciddi olumsuzluklar tespit edilmesine rağmen, işletme adının belediye tarafından kamuoyuyla paylaşılmaması tepkilere neden olmuştu. Kahraman, konuyu ayrıntılı bir dilekçeyle belediyeye ileterek uygulamanın halk sağlığı açısından sakıncalı olduğunu vurguladı.
--
“Belirsizlik hem halkı hem de temiz çalışan esnafı mağdur ediyor”
Kahraman, dilekçesinde işletme adının gizlenmesinin birçok açıdan yanlış olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
> “Vatandaş hangi işletmenin sorunlu olduğunu bilmiyor. Bu belirsizlik, hijyen kurallarına uygun çalışan tüm esnafı zan altında bırakıyor. Hijyen problemi olan işletme adeta korunuyor, temiz çalışan esnaf ise haksız yere müşteri kaybediyor.”
--
“Halk sağlığını ilgilendiren konularda şeffaflık zorunludur”
Kahraman, denetim sonuçlarının gizlenmesinin kamu yararıyla bağdaşmadığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:
> “Belediyenin görevi hem halk sağlığını korumak hem de adil ticari düzeni sağlamaktır. Denetim sonuçlarını açıklamamak, şeffaflık ilkesine aykırıdır ve kamu düzenini olumsuz etkiler.”
Ayrıca belirsizliğin hukuki riskleri artırdığına dikkat çekti:
> “Belirsizlik, masum esnafı zarara uğrattığı için idarenin hizmet kusuru olarak değerlendirilebilir. Bu durum belediye açısından daha büyük sorumluluk doğurabilir.”
---
Kahraman’dan belediyeye üç maddelik talep
Sunulan dilekçede şu talepler yer aldı:
1. Hijyen sorunu tespit edilen işletmenin adının kamuoyuna açıklanması,
2. Gıda ve hijyen denetimi sonuçlarının işletme adlarıyla birlikte düzenli olarak ilan edilmesi,
3. Denetim kayıtları ile uygulanan yaptırımların detaylı şekilde paylaşılması.
--
Vatandaş ve esnaf belediyeden açıklama bekliyor
Gebze’de vatandaşlar sağlıklı gıda tüketimi için net bilgi talep ederken, bölgedeki esnaf da “toplu zan altında bırakılmaktan” şikâyet ediyor. Belediyenin bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.