Zarar gördüm tazminatı nasıl alınabilir ?

OSMAN ÇOBANOĞLUANKARA

Tüketici hakları konusunda önemli bir adım daha atılıyor. Hazırlanan Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanun Taslağına göre satın aldığı üründen dolayı maddi ve manevi olarak zarar gören tüketici ‘Ürün sorumluluğu tazminatı’ talep edebilecek. Taslağa göre, ürünün bir kişiye veya bir mala zarar vermesi halinde imalatçısı veya ithalatçısı zararı gidermekle yükümlü olacak. İmalatçı veya ithalatçının sorumlu tutulabilmesi için zarar gören tarafın da üründeki uygunsuzluğu ve uğradığı zararı ispat etmesi gerekecek. Ürünün sebep olduğu zarardan birden fazla imalatçı veya ithalatçının sorumlu olması hâlinde bunlar zincirleme olarak sorumlu tutulacak.

‘SÖZLEŞMEDE YOK’ DİYEMEYECEK


İmalatçı veya ithalatçıyı üründen kaynaklanan tazminat sorumluluğundan kurtaran veya bu sorumluluğu azaltan sözleşmeler ise hükümsüz sayılacak. Ürünün sebep olduğu zarar nedeniyle ödenecek maddi, manevi tazminat miktarının belirlenmesi için Borçlar Kanunu hükümleri uygulanacak. Tazminat talebi için zamanaşımı süresi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren üç yıl ve her halde zararın doğduğu tarihten itibaren on yıl olacak.

250 BİN TL’YE KADAR CEZA


İmalatçı, ithalatçı ve dağıtıcılar mevzuata uymamaları hâlinde ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilecek. Cezalar aykırılığa göre 2 bin lira ila 250 bin lira arasında değişiyor. Ürün güvenliğine aykırı hareket eden ithalatçı ve imalatçılara 50 bin ila 250 bin lira arasında ceza kesilebilecek.

İŞLETMELER BİLGİLENDİRİLECEK


Taslağın yeni yasama döneminde yasalaşması bekleniyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın taslakla gelen yeniliklere ilişkin başta esnaf odaları olmak üzere sanayi ve ticaret odaları, ihracatçı birlikleri ve üreticilerin bilgilendirilmesi için talimat verdiği öğrenildi. Bu kapsamda önümüzdeki ay Bursa ve Gaziantep’te bilgilendirme seminerleri düzenlenecek. Söz konusu seminerin Gaziantep ayağı 11 Nisan’da Gaziantep Sanayi Odası’nda gerçekleştirilecek.

TÜKETİCİYE SATILAN ÜRÜN DE GERİ ÇAĞRILACAK


Düzenleme ile geri çağrılan ürünlerin kapsamı de genişletiliyor. Buna göre tüketiciye satışı yapılan ürünler de geri çağrılacak. Geri çağırmaya muhatap firmalar ürünü teslim eden kullanıcıya en az üç seçenek sunacak. Ya ürünün geri çağrılmasına yol açan sorun giderilecek, ya ürünün teslim tarihindeki perakende satış değeri ödenecek ya da ürünün teknik düzenlemesine uygun, güvenli ve eşdeğer bir ürünle değiştirilmesi sağlanacak. Ürünün geri çağrılmasıyla ilgili tüm masraflar işletme tarafından üstlenilecek. İşletmeci kullanıcıya ek bir maliyet yüklemeden ürünü zamanında kolaylıkla teslim etmek için gerekli şartları sağlamak zorunda olacak.

GÜVENLİK KURALLARI TÜRKÇE OLACAK


İmalatçılar ve ithalatçılar, ürün veya ambalajın üzerinde veya ürüne eşlik eden belgelerde yer alan bilgilerin ve montaj, kullanım ve bakım talimatları ile güvenlik kurallarının Türkçe olmasını sağlayacak.