İstiklal Savaşıʹnın tanığı tarihi konak

41 Kocaeli 20.12.2018 - 00:00, Güncelleme: 01.12.2021 - 19:23 2239+ kez okundu.
 

İstiklal Savaşıʹnın tanığı tarihi konak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Derince Tahtalı Mahallesi’ndeki tarihi ahşap yapıyı özgün haline göre yeniden inşa ediyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Derince Tahtalı Mahallesi’ndeki tarihi ahşap yapıyı özgün haline göre yeniden inşa ediyor. Yapılışı Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan eski yapı, bugün yörede Beş Divanlı Rıza Bey Konağı adıyla biliniyor. Taş duvarlı zemin kat üstü ahşap bir kat şeklindeki konak, Rıza Bey’in babası Kocabaşoğlu Yusuf Ağa tarafından yaptırılmış. Çalışmaları süren yapının son olarak duvar imalatları ve duvarların iç ve dış sıvaları tamamlandı. RESTORASYON HIZLA DEVAM EDİYOR Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Beş Divanlı Rıza Bey Konağı’nın döşeme işleri sürüyor. Pasa ve profil imalatlarına başlanan yapının döşeme kaplamaları montajı da başladı. Yapının ayrıca merdiven karkası yapımı devam ediyor. Yapının iç ve dış geleneksel sıva imalatları tamamlanırken tek kat astar boya atılmış doğrama ve dış pervaz montajı tamamlandı. Atölyelerde kapı yapım işlerine de başlayan ekipler, çalışmalarını hummalı şekilde sürdürüyor. 218 METREKARE Konak, 1999’da yaşanan Marmara Depremi’ne kadar konut olarak işlev görmüş, depremden sonra kullanılamaz olduğundan boşaltılmış. Konak, zemin ve üst kat olmak üzere iki katlı mimari özelliğe sahip dört cepheli bir yapı. Yapının ahır ve samanlığın olduğu zemin kat kısmı 109 metrekare, birinci kat 109 metrekare olmak üzere toplam 218 metrekare ölçülerine sahip. YAPI ÖZELLİKLERİ Asıl yaşam odalarından oluşan üst katta orta sofanın etrafında dört köşede bulunan kareye yakın dikdörtgen şekilli odalar konumlanmış. Güneydoğu cephesinde sofaya açılan balkon yer alıyor. Balkon ise gömme balkon tipinde. Balkonun sağ ve sol tarafında konumlanan odalarda ortada ocak, ocağın bir yanında yüklük, diğer yanında gusülhane yer alıyor. KARARGÂH OLARAK KULLANILDI Yapının üstündeki kitabesine göre, konak 1892/93 yılında Rıza Bey’in babası Kocabaşoğlu Yusuf Ağa tarafından yaptırıldı. Milli mücadele yıllarında Taşköprü yöresi ve çevresindeki Milli Müfrezenin kurucusu olan Beş Divanlı Rıza Bey, konağı karargâh olarak kullandığından konak ‘’Beş Divanlı Rıza Bey’’ adını aldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Derince Tahtalı Mahallesi’ndeki tarihi ahşap yapıyı özgün haline göre yeniden inşa ediyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Derince Tahtalı Mahallesi’ndeki tarihi ahşap yapıyı özgün haline göre yeniden inşa ediyor. Yapılışı Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan eski yapı, bugün yörede Beş Divanlı Rıza Bey Konağı adıyla biliniyor. Taş duvarlı zemin kat üstü ahşap bir kat şeklindeki konak, Rıza Bey’in babası Kocabaşoğlu Yusuf Ağa tarafından yaptırılmış. Çalışmaları süren yapının son olarak duvar imalatları ve duvarların iç ve dış sıvaları tamamlandı.

RESTORASYON HIZLA DEVAM EDİYOR


Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Beş Divanlı Rıza Bey Konağı’nın döşeme işleri sürüyor. Pasa ve profil imalatlarına başlanan yapının döşeme kaplamaları montajı da başladı. Yapının ayrıca merdiven karkası yapımı devam ediyor. Yapının iç ve dış geleneksel sıva imalatları tamamlanırken tek kat astar boya atılmış doğrama ve dış pervaz montajı tamamlandı. Atölyelerde kapı yapım işlerine de başlayan ekipler, çalışmalarını hummalı şekilde sürdürüyor.

218 METREKARE


Konak, 1999’da yaşanan Marmara Depremi’ne kadar konut olarak işlev görmüş, depremden sonra kullanılamaz olduğundan boşaltılmış. Konak, zemin ve üst kat olmak üzere iki katlı mimari özelliğe sahip dört cepheli bir yapı. Yapının ahır ve samanlığın olduğu zemin kat kısmı 109 metrekare, birinci kat 109 metrekare olmak üzere toplam 218 metrekare ölçülerine sahip.

YAPI ÖZELLİKLERİ


Asıl yaşam odalarından oluşan üst katta orta sofanın etrafında dört köşede bulunan kareye yakın dikdörtgen şekilli odalar konumlanmış. Güneydoğu cephesinde sofaya açılan balkon yer alıyor. Balkon ise gömme balkon tipinde. Balkonun sağ ve sol tarafında konumlanan odalarda ortada ocak, ocağın bir yanında yüklük, diğer yanında gusülhane yer alıyor.

KARARGÂH OLARAK KULLANILDI


Yapının üstündeki kitabesine göre, konak 1892/93 yılında Rıza Bey’in babası Kocabaşoğlu Yusuf Ağa tarafından yaptırıldı. Milli mücadele yıllarında Taşköprü yöresi ve çevresindeki Milli Müfrezenin kurucusu olan Beş Divanlı Rıza Bey, konağı karargâh olarak kullandığından konak ‘’Beş Divanlı Rıza Bey’’ adını aldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.